Vlada će garantovati za kredit od 60 miliona

Bez autora
Mar 28 2013

U aprilu će biti zaključen kreditni aranžman između Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Crnogorskog elektro-prenosnog sistema, za projekat izgradnje kabla Tivat – Pljevlja, u iznosu od 60 miliona eura. Neophodna garancija Države je već predviđena Budžetom za 2013. godinu, uvažavajući njenu razvojnu komponentu i minimalan rizik koji je karakteriše. Za efektivnost ovog aranžmana državna garancija je neophodna. Ministar finansija Radoje Žugić je sa šefom šefom kancelarije EBRD-a u Crnoj Gori Đuliom Morenom i savjetnikom i koordinatorom za sektor elektroenergije u EBRD-u, Janom Braunom o podršci EBRD-a realizaciji projekta podmorskog interkonektivnog kabla između Crne Gore i Italije. Ministarstvo finansija predvidjelo je garanciju za pomenuti aranžman, iz razloga što je riječ o izuzetno značajnom razvojnom projektu, čija će realizacija dati doprinos dinamiziranju ekonomske aktivnosti. U tom pravcu će Ministrastvo finansija, u kratkom roku, nacrt ugovora o kreditnom aranžmanu i predlog za izdavanje garancije kao vida obezbijeđenja, uputiti Vladi Crne Gore na odobrenje.

Vlada će garantovati za kredit od 60 milionaU aprilu će biti zaključen kreditni aranžman između Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Crnogorskog elektro-prenosnog sistema, za projekat izgradnje kabla Tivat – Pljevlja, u iznosu od 60 miliona eura.

Neophodna garancija Države je već predviđena Budžetom za 2013. godinu, uvažavajući njenu razvojnu komponentu i minimalan rizik koji je karakteriše, kazao je ministar finansija Radoje Žugić, dodajući da je za efektivnost ovog aranžmana državna garancija neophodna.

Žugić je sa šefom šefom kancelarije EBRD-a u Crnoj Gori Đuliom Morenom i savjetnikom i koordinatorom za sektor elektroenergije u EBRD-u, Janom Braunom o podršci EBRD-a realizaciji projekta podmorskog interkonektivnog kabla između Crne Gore i Italije.

Žugić je istakao da je „Ministarstvo finansija predvidjelo garanciju za pomenuti aranžman, iz razloga što je riječ o izuzetno značajnom razvojnom projektu, čija će realizacija dati doprinos dinamiziranju ekonomske aktivnosti“. U tom pravcu će Ministrastvo finansija, u kratkom roku, nacrt ugovora o kreditnom aranžmanu i predlog za izdavanje garancije kao vida obezbijeđenja, uputiti Vladi Crne Gore na odobrenje.

Sagovornici su izrazili obostrano zadovoljstvo ostvarenim dogovorom o pružanju podrške ovom projektu, koga su ocijenili izuzetno kvalitetnim i dugoročno održivim.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik